Program "Trzymaj formę"

16 lutego 2018 08:07 | Program "Trzymaj formę"

Program edukacyjny "Trzymaj formę!"

Program edukacyjny ,,TRZYMAJ FORMĘ!”

 

 

XII edycja - rok szkolny 2017/2018

                                                                                                                                                    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TERMINARZ DLA WARZYWNO - OWOCOWYCH GRUP

 

 

Lp.

Cele szczegółowe

Sposób osiągnięcia zamierzonego celu/zadania do wykonania

Terminy

Adresaci zadania/

osoby

odpowiedzialne

 

 

Sposób kontroli

i oceny/ efekty

realizacji,

sprawozdawczość

I.

Kształtowanie umiejętności pracy zespołowej

i planowania działań.

1. Ustalenie liczby grup, ich składu, liderów

i opiekunów  – godziny wychowawcze.

 

2. Losowanie warzywno - owocowych nazw grup – spotkanie liderów na długiej przerwie.

 

3. Aktywne uczestnictwo w kolejnych etapach projektu - planowanie i wykonywanie zadań.

 

Luty 2018r.

 

 

12.02.2018r.

Liderzy grup/

opiekunowie

Listy grup i ich opiekunowie.

 

Listy warzywno -owocowych grup uczniów.

II.

Poznanie i utrwalenie zasad racjonalnego żywienia oraz negatywnych skutków złego odżywiania.

 

1. Pogadanka z pielęgniarką na temat : ,,Negatywne skutki złego odżywiania: nadwaga, otyłość, niedobór masy ciała, anoreksja, bulimia” – godziny wychowawcze.

 

2. Pogadanki w klasach dotyczące właściwego odżywiania i promowania aktywnego stylu życia – godziny wychowawcze.

 

Luty – kwiecień 2018r.

 

 

Cały rok

Uczniowie kl. I –IIIg i kl. V- VI szkoły podstawowej/ pielęgniarka,

 

wychowawcy klas

Zapis tematów do dziennika,

scenariusze lekcji, gazetki w klasach.

III.

Poznanie wartości warzyw i owoców ,,Żyj zdrowo – Jedz kolorowo”.

 

1. Przygotowanie ulotek dla rodziców ,,Warzywa i owoce - dlaczego warto je spożywać? ’’ – każda grupa o  wylosowanym warzywie i owocu.

 

 

2. Wykonanie plakatów prezentujących wylosowane warzywa i owoce. Plakat powinien zawierać następujące informacje:

- hasło reklamujące z nazwą warzywa, owocu

- główne składniki odżywcze przedstawione w formie diagramu kołowego.

 

 

 

3. Przygotowanie ściennych gazetek tematycznych - ,,Wartości odżywcze warzyw i owoców…’’ – każda grupa o wylosowanym warzywie i owocu.

 

 

 

 

4. ,,Smaczne, zdrowe i kolorowe” –  przygotowanie sałatek, kanapek, przekąsek, przygryzek, soków, koreczków, deserów itp. każda grupa ze swoim warzywem i owocem  w roli głównej. Wspólna degustacja.

Oceniane będą: orginalność, smak, estetyka i dekoracja.

 

5. Dzień Promocji Zdrowia pod nazwą: ,,Żyj zdrowo – Jedz kolorowo” .  Dzień poświęcony prezentacji wylosowanych warzyw i owoców – różne formy reklamy: (prezentacje multimedialne, przedstawienia, scenki tematyczne, piosenki, wiersze, rymowanki, warzywno - owocowa moda lub inna forma reklamy i promocji wylosowanego przez grupę warzywa i owocu).

 

19.02.2018r.

 

 

 

 

 

15.03.2018r.

 

 

 

 

 

 

 

 

Luty - kl. V

Marzec - kl. VI

Kwiecień –

kl. VII

Maj - kl. IIg

Czerwiec –

kl. IIIg 2018r.

 

06.04.2018r.

 

 

 

 

 

 

 

06.04.2018r.

 Warzywno -owocowe grupy

uczniów/ liderzy,

opiekunowie,

rodzice.

 

 Warzywno - owocowe grupy

uczniów/liderzy,

opiekunowie.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 

 

 

 

 

 

 Warzywno -owocowe grupy

uczniów/liderzy,

opiekunowie.

 

 

 

 

Warzywno - owocowe grupy

uczniów/liderzy,

opiekunowie.

 

 

 

 

 Warzywno -owocowe grupy

uczniów/liderzy,

opiekunowie.

Ulotki dotyczące warzyw i owoców - każda grupa o swoim  warzywie i owocu.

Gazetki klasowe.

 

Plakaty przedstawiające wylosowane warzywo i owoc  – każda grupa o swoim warzywie i owocu.

Wystawa prac na korytarzu szkolnym (parter).

 

Ścienne gazetki tematyczne na korytarzu szkolnym (piwnica) – każda grupa o swoim warzywie i owocu.

 

 

Sałatki, kanapki, soki, koreczki, desery, przekąski, przygryzki – każda grupa o wylosowanym warzywie i owocu.

Dania oceni powołane jury.

Reklama warzyw i owoców na forum szkoły – każda grupa o swoim warzywie i owocu.

 

 

 

IV

Uświadomienie uczniom potrzeby aktywności fizycznej

i jej wpływu na zdrowie.

 

1. Zajęcia warsztatowe na lekcjach wych. fiz. w poszczególnych klasach pt. ,,Oceń swoją sprawność fizyczną”.

 

 

2. Wyjazdy na basen.

 

 

 

 

 

 

3. Uczestnictwo w zajęciach SKS.

 

 

 

4. Zajęcia na siłowni.

 

5. Aktywny i zdrowy ,,wypoczynek zimą” -wyjazdy na lodowisko, kulig, stok.

 

 

6. ,,Powitanie wiosny” – gry i zabawy sportowe, piesze wyjścia po najbliższej okolicy – do lasu, nad rzekę.

 

 

 

7. Organizacja obchodów Dnia Dziecka (Dzień Sportu Szkolnego) - przygotowanie gier i zabaw sportowych na boisku szkolnym.

 

 

8. Udział w Gminnym Święcie Sportu – rywalizacja sportowa uczniów.

 

9. Wycieczki turystyczno - krajoznawcze.

 

Luty – maj 2018r.

 

 

 

Raz w miesiącu

 

 

 

 

 

 

1 godzina tygodniowo

 

 

 

 

  Luty 2018r.

 

 

 

21.03.2018r.

 

 

 

 

 

01.06.2018r.

 

 

 

 

01.06.2018r.

 

 

Maj – czerwiec 2018r.

Uczniowie kl. I -IIIg i kl. V-VI szkoły podstawowej/

n-l w-f.

 

Chętni uczniowie kl. II– III gimnazjum i kl. V –VII szkoły podstawowej/

n –l w- f,

opiekunowie.

 

Chętni uczniowie kl. II –III gimnazjum i kl. V – VII szkoły podstawowej/

n-l w-f.

 

Chętni uczniowie/wychowawcy klas.

 

Uczniowie kl. I – III gimnazjum i kl. V – VII szkoły podstawowej/

wychowawcy klas.

 

Uczniowie kl. I –IIIg i kl. V – VII szkoły podstawowej/

n – l w – f.

 

Wytypowani uczniowie/n-l w-f.

 

Chętni uczniowie/

wychowawcy klas,

opiekunowie.

 

 

Zapis do dziennika tematu lekcji.

 

 

 

Lista uczniów, zdjęcia.

 

 

 

 

 

 

Dziennik zajęć SKS –u.

 

 

 

 

 

Lista uczniów, zdjęcia, zapis w dzienniku.

 

 

Zapis w dzienniku lekcyjnym, zdjęcia.

 

 

 

 

Plan zajęć, zdjęcia.

 

 

 

 

Lista uczniów.

 

 

Lista uczniów, zdjęcia.

 

 

Przeczytano: 367 razy. Wydrukuj|Do góry

szkola pamięta
oke