16 lutego 2018 08:07 | Program "Trzymaj formę"
Program edukacyjny ,,TRZYMAJ FORMĘ!”
XII edycja - rok szkolny 2017/2018
TERMINARZ DLA WARZYWNO - OWOCOWYCH GRUP
Lp. |
Cele szczegółowe |
Sposób osiągnięcia zamierzonego celu/zadania do wykonania |
Terminy |
Adresaci zadania/ osoby odpowiedzialne
|
Sposób kontroli i oceny/ efekty realizacji, sprawozdawczość |
I. |
Kształtowanie umiejętności pracy zespołowej i planowania działań. |
1. Ustalenie liczby grup, ich składu, liderów i opiekunów – godziny wychowawcze.
2. Losowanie warzywno - owocowych nazw grup – spotkanie liderów na długiej przerwie.
3. Aktywne uczestnictwo w kolejnych etapach projektu - planowanie i wykonywanie zadań.
|
Luty 2018r.
12.02.2018r. |
Liderzy grup/ opiekunowie |
Listy grup i ich opiekunowie.
Listy warzywno -owocowych grup uczniów. |
II. |
Poznanie i utrwalenie zasad racjonalnego żywienia oraz negatywnych skutków złego odżywiania.
|
1. Pogadanka z pielęgniarką na temat : ,,Negatywne skutki złego odżywiania: nadwaga, otyłość, niedobór masy ciała, anoreksja, bulimia” – godziny wychowawcze.
2. Pogadanki w klasach dotyczące właściwego odżywiania i promowania aktywnego stylu życia – godziny wychowawcze.
|
Luty – kwiecień 2018r.
Cały rok |
Uczniowie kl. I –IIIg i kl. V- VI szkoły podstawowej/ pielęgniarka,
wychowawcy klas |
Zapis tematów do dziennika, scenariusze lekcji, gazetki w klasach. |
III. |
Poznanie wartości warzyw i owoców ,,Żyj zdrowo – Jedz kolorowo”.
|
1. Przygotowanie ulotek dla rodziców ,,Warzywa i owoce - dlaczego warto je spożywać? ’’ – każda grupa o wylosowanym warzywie i owocu.
2. Wykonanie plakatów prezentujących wylosowane warzywa i owoce. Plakat powinien zawierać następujące informacje: - hasło reklamujące z nazwą warzywa, owocu - główne składniki odżywcze przedstawione w formie diagramu kołowego.
3. Przygotowanie ściennych gazetek tematycznych - ,,Wartości odżywcze warzyw i owoców…’’ – każda grupa o wylosowanym warzywie i owocu.
4. ,,Smaczne, zdrowe i kolorowe” – przygotowanie sałatek, kanapek, przekąsek, przygryzek, soków, koreczków, deserów itp. każda grupa ze swoim warzywem i owocem w roli głównej. Wspólna degustacja. Oceniane będą: orginalność, smak, estetyka i dekoracja.
5. Dzień Promocji Zdrowia pod nazwą: ,,Żyj zdrowo – Jedz kolorowo” . Dzień poświęcony prezentacji wylosowanych warzyw i owoców – różne formy reklamy: (prezentacje multimedialne, przedstawienia, scenki tematyczne, piosenki, wiersze, rymowanki, warzywno - owocowa moda lub inna forma reklamy i promocji wylosowanego przez grupę warzywa i owocu).
|
19.02.2018r.
15.03.2018r.
Luty - kl. V Marzec - kl. VI Kwiecień – kl. VII Maj - kl. IIg Czerwiec – kl. IIIg 2018r.
06.04.2018r.
06.04.2018r. |
Warzywno -owocowe grupy uczniów/ liderzy, opiekunowie, rodzice.
Warzywno - owocowe grupy uczniów/liderzy, opiekunowie.
Warzywno -owocowe grupy uczniów/liderzy, opiekunowie.
Warzywno - owocowe grupy uczniów/liderzy, opiekunowie.
Warzywno -owocowe grupy uczniów/liderzy, opiekunowie. |
Ulotki dotyczące warzyw i owoców - każda grupa o swoim warzywie i owocu. Gazetki klasowe.
Plakaty przedstawiające wylosowane warzywo i owoc – każda grupa o swoim warzywie i owocu. Wystawa prac na korytarzu szkolnym (parter).
Ścienne gazetki tematyczne na korytarzu szkolnym (piwnica) – każda grupa o swoim warzywie i owocu.
Sałatki, kanapki, soki, koreczki, desery, przekąski, przygryzki – każda grupa o wylosowanym warzywie i owocu. Dania oceni powołane jury. Reklama warzyw i owoców na forum szkoły – każda grupa o swoim warzywie i owocu.
|
IV |
Uświadomienie uczniom potrzeby aktywności fizycznej i jej wpływu na zdrowie.
|
1. Zajęcia warsztatowe na lekcjach wych. fiz. w poszczególnych klasach pt. ,,Oceń swoją sprawność fizyczną”.
2. Wyjazdy na basen.
3. Uczestnictwo w zajęciach SKS.
4. Zajęcia na siłowni.
5. Aktywny i zdrowy ,,wypoczynek zimą” -wyjazdy na lodowisko, kulig, stok.
6. ,,Powitanie wiosny” – gry i zabawy sportowe, piesze wyjścia po najbliższej okolicy – do lasu, nad rzekę.
7. Organizacja obchodów Dnia Dziecka (Dzień Sportu Szkolnego) - przygotowanie gier i zabaw sportowych na boisku szkolnym.
8. Udział w Gminnym Święcie Sportu – rywalizacja sportowa uczniów.
9. Wycieczki turystyczno - krajoznawcze.
|
Luty – maj 2018r.
Raz w miesiącu
1 godzina tygodniowo
Luty 2018r.
21.03.2018r.
01.06.2018r.
01.06.2018r.
Maj – czerwiec 2018r. |
Uczniowie kl. I -IIIg i kl. V-VI szkoły podstawowej/ n-l w-f.
Chętni uczniowie kl. II– III gimnazjum i kl. V –VII szkoły podstawowej/ n –l w- f, opiekunowie.
Chętni uczniowie kl. II –III gimnazjum i kl. V – VII szkoły podstawowej/ n-l w-f.
Chętni uczniowie/wychowawcy klas.
Uczniowie kl. I – III gimnazjum i kl. V – VII szkoły podstawowej/ wychowawcy klas.
Uczniowie kl. I –IIIg i kl. V – VII szkoły podstawowej/ n – l w – f.
Wytypowani uczniowie/n-l w-f.
Chętni uczniowie/ wychowawcy klas, opiekunowie.
|
Zapis do dziennika tematu lekcji.
Lista uczniów, zdjęcia.
Dziennik zajęć SKS –u.
Lista uczniów, zdjęcia, zapis w dzienniku.
Zapis w dzienniku lekcyjnym, zdjęcia.
Plan zajęć, zdjęcia.
Lista uczniów.
Lista uczniów, zdjęcia.
|