16 lutego 2018 08:14 | Program "Trzymaj formę"
HARMONOGRAM PROGRAMU,,TRZYMAJ FORMĘ !’’
NA ROK SZKOLNY 2017/2018 w Szkole Podstawowej
im. Papieża Jana Pawła II w Szarowoli
I. Cel główny:
Celem projektu jest zwiększenie świadomości uczestników programu dotyczącej wpływu żywienia i aktywności fizycznej na zdrowie.
II. Cele szczegółowe:
1. Pogłębienie wiedzy w zakresie znaczenia zbilansowanej i zróżnicowanej diety.
2. Kształtowanie właściwych nawyków żywieniowych uczniów i ich rodzin.
3. Propagowanie systematycznej aktywności fizycznej w szkole i w domu.
4. Dostarczanie wiedzy i umiejętności korzystania z informacji zamieszczonych na opakowaniach
produktów spożywczych.
5. Wyrobienie świadomości potrzeby zdrowego odżywiania się i uprawiania aktywności fizycznej.
III. Grupa docelowa:
Uczniowie klas V-VII szkoły podstawowej i młodzież gimnazjalna
klas II-III oraz ich rodzice.
IV. Ramy czasowe:
Luty 2018r. – czerwiec 2018r.
V. Koordynator:
Maria Wawrzusiszyn – nauczyciel plastyki, muzyki i wychowania fizycznego.
VI. Patronat honorowy: (brak)
VII. Realizatorzy:
Koordynator szkolny.
Wychowawcy kl. V-VII szkoły podstawowej i kl. II-III gimnazjum.
Uczniowie kl. V-VII szkoły podstawowej i kl. II-III gimnazjum.
VIII. Partnerzy: (brak)
Lp. |
Strategia /metody/ etapy realizacji |
Zadania |
Miejsce i termin |
Osoba odpowiedzialna/ realizator |
Sposób oceny zadania lub efekty realizacji
|
|
1. |
Etap wdrażania:
|
|||||
|
Aktywizacja środowiska lokalnego |
1. Opracowanie projektu – podział na zespoły zadaniowe i przydział opiekunów.
|
12.02.2018r. Poszczególne klasy.
|
Koordynator. |
Listy grup – opiekunowie. |
|
2. |
Etap realizacji:
|
|||||
|
Koordynacja i realizacja programu. |
1. Przygotowanie ulotek dla rodziców ,,Warzywa i owoce – dlaczego warto je spożywać?” – każda grupa o swoim owocu i warzywie.
2. Wykonanie plakatów prezentujących wylosowane warzywa i owoce. Plakat powinien zawierać następujące informacje: - hasło reklamujące z nazwą warzywa, owocu, - główne składniki odżywcze przedstawione w formie diagramu kołowego.
3. Przygotowanie ściennych gazetek tematycznych - ,,Wartości odżywcze warzyw i owoców…” – każda grupa o wylosowanym warzywie i owocu.
4. ,,Smaczne, zdrowe i kolorowe” - przygotowanie sałatek, kanapek, soków, przekąsek, przygryzek, koreczków, deserów ze swoim warzywem i owocem w roli głównej– każda grupa przygotowuje jedno danie. Wspólna degustacja. Oceniane będą: - oryginalność dania, - smak, - estetyka, dekoracja.
5. Dzień Promocji Zdrowia pod nazwą ,,Żyj zdrowo – Jedz kolorowo”. Dzień poświęcony prezentacji wylosowanych warzyw i owoców – różne formy reklamy: (prezentacja multimedialna, scenki, drama, przedstawienia, piosenki, wiersze, rymowanki, warzywno - owocowa moda lub inna forma reklamy i promocji wylosowanego przez grupę warzywa i owocu).
6. Zajęcia warsztatowe na lekcjach wych. fiz. w poszczególnych klasach pt. ,,Oceń swoją sprawność fizyczną”.
7. Dzień Dziecka na sportowo – gry i zabawy sportowe.
|
19.02.2018r. - Gazetki klasowe.
15.03.2018r. - Wystawa prac na korytarzu szkolnym (parter).
kl. V - luty kl. VI – marzec kl. VII kwiecień kl. IIg – maj kl.IIIg czerwiec
06.04.2018r. -Klasy.
06.04.2018r. - Zastępcza sala gimnastyczna.
Zastępcza sala gimnastyczna, boisko szkolne
01.06.2018r. -Boisko szkolne. |
Warzywno -owocowe grupy uczniów /liderzy, opiekunowie.
Warzywno - owocowe grupy uczniów/liderzy, opiekunowie.
Warzywno - owocowe grupy uczniów/liderzy, opiekunowie.
Warzywno - owocowe grupy uczniów/liderzy, opiekunowie.
Warzywno - owocowe grupy uczniów/liderzy, opiekunowie.
Uczniowie/n-l w -f
Uczniowie/ opiekunowie |
Ulotki.
Plakaty.
Ścienne gazetki tematyczne na korytarzu szkolnym (piwnica).
Sałatki, soki, kanapki, przekąski, przegryzki, desery, koreczki. Zdjęcia. Dania oceni powołane jury.
Reklama warzyw i owoców na forum szkoły – każda grupa o swoim owocu i warzywie. Zdjęcia.
Wyniki testów
Plan zajęć. Zdjęcia. |
|
3.
|
Monitoring:
|
|||||
|
Monitoring podejmowanych działań. |
1. Systematyczna ocena postępu realizacji działań w projekcie. (www. – zakładka ,,TF”)
|
wg terminarza dla warzywno - owocowych grup uczniów. |
Opiekunowie poszczególnych grup i uczniowie.
|
Prezentacja rezultatów na forum szkoły. Zamieszczanie informacji na stronie internetowej szkoły. Zdjęcia.
|
|
|
Sprawozdawczość. |
1. Sporządzenie i przesłanie informacji z realizacji programu edukacyjnego ,,Trzymaj Formę!” w roku szkolnym 2017/2018 do PSSE w Tomaszowie Lub.
|
31.05.2018r. |
Koordynator. |
Sporządzenie sprawozdania. |
|
Opracowanie koordynator szkolny – Maria Wawrzusiszyn