Program "Trzymaj formę"

16 lutego 2018 08:14 | Program "Trzymaj formę"

Harmonogram programu "Trzymaj formę!"

HARMONOGRAM PROGRAMU,,TRZYMAJ FORMĘ !’’

NA ROK SZKOLNY 2017/2018 w Szkole Podstawowej

im. Papieża Jana Pawła II w Szarowoli

 

 

 

 

I.  Cel główny:

Celem projektu jest zwiększenie świadomości uczestników programu dotyczącej wpływu żywienia i aktywności fizycznej na zdrowie.

 

II. Cele szczegółowe:

1. Pogłębienie wiedzy w zakresie znaczenia zbilansowanej i zróżnicowanej diety.

2. Kształtowanie właściwych nawyków żywieniowych uczniów i ich rodzin.

3. Propagowanie systematycznej aktywności fizycznej w szkole i w domu.

4. Dostarczanie wiedzy i umiejętności korzystania z informacji zamieszczonych na opakowaniach

produktów spożywczych.

5. Wyrobienie świadomości potrzeby zdrowego odżywiania się i uprawiania aktywności fizycznej.

 

III. Grupa docelowa:

Uczniowie klas V-VII szkoły podstawowej i młodzież gimnazjalna

klas II-III oraz ich rodzice.

 

IV. Ramy czasowe:

Luty 2018r. – czerwiec 2018r.

 

V.  Koordynator:

Maria Wawrzusiszyn – nauczyciel plastyki, muzyki i wychowania fizycznego.

 

VI. Patronat honorowy: (brak)

 

VII. Realizatorzy:

Koordynator szkolny.

Wychowawcy kl. V-VII szkoły podstawowej i kl. II-III gimnazjum.

Uczniowie kl. V-VII szkoły podstawowej i kl. II-III gimnazjum.

 

VIII. Partnerzy: (brak)                                                                                                                                             

 

Lp.

Strategia /metody/

etapy realizacji

Zadania

Miejsce

i termin

Osoba odpowiedzialna/

realizator

Sposób oceny

zadania lub efekty realizacji

 

1.

Etap wdrażania:

 

 

Aktywizacja

środowiska lokalnego

1. Opracowanie projektu – podział na zespoły zadaniowe i przydział opiekunów.

 

12.02.2018r.

Poszczególne klasy.

 

 

Koordynator.

Listy grup – opiekunowie.

2.

Etap realizacji:

 

 

Koordynacja

i realizacja programu.

1. Przygotowanie ulotek dla rodziców ,,Warzywa i owoce – dlaczego warto je spożywać?” – każda grupa o swoim owocu i warzywie.

 

 

2. Wykonanie plakatów prezentujących wylosowane warzywa i owoce.

Plakat powinien zawierać następujące informacje:

- hasło reklamujące z nazwą warzywa, owocu,                                           

- główne składniki odżywcze przedstawione w formie diagramu kołowego.

 

 

3. Przygotowanie ściennych gazetek tematycznych - ,,Wartości odżywcze warzyw i owoców…” – każda grupa o wylosowanym warzywie i owocu.

 

 

 

 

4. ,,Smaczne, zdrowe i kolorowe - przygotowanie sałatek, kanapek, soków, przekąsek, przygryzek, koreczków, deserów ze swoim warzywem i owocem w roli głównej– każda grupa przygotowuje jedno danie. Wspólna degustacja.

 Oceniane będą:

- oryginalność dania,

- smak,

- estetyka, dekoracja.

 

 

5. Dzień Promocji Zdrowia pod nazwą  ,,Żyj zdrowo – Jedz kolorowo. Dzień poświęcony prezentacji wylosowanych warzyw i owoców – różne formy reklamy: (prezentacja multimedialna, scenki, drama, przedstawienia, piosenki, wiersze, rymowanki, warzywno - owocowa moda lub inna forma reklamy i promocji wylosowanego przez grupę warzywa i owocu).

 

 

6. Zajęcia warsztatowe na lekcjach wych. fiz. w poszczególnych klasach pt. ,,Oceń swoją sprawność fizyczną”.

 

 

 7. Dzień Dziecka na sportowo – gry i zabawy sportowe.    

                    

 19.02.2018r.

- Gazetki klasowe.

 

 

 

15.03.2018r.

- Wystawa prac na korytarzu szkolnym

(parter).

 

 

 

 

             

kl. V  - luty

kl. VI  – marzec

kl. VII kwiecień  

kl. IIg  –  maj

kl.IIIg czerwiec   

               

 

 

06.04.2018r.

-Klasy.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

06.04.2018r.

- Zastępcza sala gimnastyczna.

 

 

 

 

 

 

 

 

Zastępcza sala gimnastyczna, boisko szkolne

 

 

01.06.2018r.

-Boisko szkolne.

Warzywno -owocowe grupy uczniów /liderzy, opiekunowie.

 

 

 Warzywno - owocowe grupy uczniów/liderzy, opiekunowie.

 

 

 

 

 

 

 

 Warzywno - owocowe grupy uczniów/liderzy, opiekunowie.

 

 

 

 

Warzywno - owocowe grupy uczniów/liderzy, opiekunowie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Warzywno - owocowe grupy uczniów/liderzy, opiekunowie.

 

 

 

 

 

 

 

 

Uczniowie/n-l

w -f

 

 

 

  Uczniowie/

opiekunowie

Ulotki.

 

 

 

 

 

Plakaty.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ścienne gazetki tematyczne na korytarzu szkolnym (piwnica).

 

 

 

Sałatki, soki, kanapki, przekąski, przegryzki, desery, koreczki.

Zdjęcia.

Dania oceni powołane jury.

 

 

 

 

Reklama warzyw i owoców na forum szkoły – każda grupa o swoim owocu i warzywie.

Zdjęcia.

 

 

 

 

Wyniki testów

 

 

 

 

Plan zajęć.

Zdjęcia.

3.

 

Monitoring:          

                                                                                    

 

Monitoring podejmowanych działań.

1. Systematyczna ocena postępu realizacji działań w projekcie.

(www. – zakładka ,,TF”)

 

 

 

 

 

                                                         

 

 

wg terminarza dla warzywno - owocowych grup uczniów.

Opiekunowie poszczególnych grup i uczniowie.

 

 

 

 

 

 

 

Prezentacja rezultatów na forum szkoły. Zamieszczanie informacji na stronie internetowej szkoły.

Zdjęcia.

 

 

Sprawozdawczość.

1. Sporządzenie i przesłanie informacji z realizacji programu edukacyjnego ,,Trzymaj Formę!” w roku szkolnym 2017/2018 do PSSE w Tomaszowie Lub.

 

31.05.2018r.

Koordynator.

Sporządzenie sprawozdania.

             

                                                                                                                                                     

 

 

                                                                                                             

                                                                                                           Opracowanie koordynator szkolny – Maria Wawrzusiszyn

Przeczytano: 724 razy. Wydrukuj|Do góry

szkola pamięta
oke