01 października 2025 21:29 | Aktualności
Z inicjatywy szkolnych Wolontariuszy obchodziliśmy Światowy Dzień Jabłka – akcję prozdrowotną, której celem było zachęcanie dzieci już od najmłodszych lat do sięgania po owoce, a w szczególności jabłka, w różnych postaciach. Wydarzenie promowało zdrowe nawyki żywieniowe oraz podkreślało walory odżywcze i smakowe tych owoców.
Podczas zajęć uczniowie klas IV-VIII:
rozmawiali o zdrowotnych i smakowych właściwościach jabłek,
poznawali różne ich odmiany,
identyfikowali kształt, zapach, kolor i smak owoców,
zdobywali informacje na temat potraw i przetworów z jabłek.
Na szkolnych korytarzach i w klasach zapachniało sadem! Uczniowie mieli okazję spróbować wielu pysznych i zdrowych przetworów jabłkowych:
musów, świeżych jabłek, soków, ciast, racuchów, naleśników z jabłkowym nadzieniem, babeczek, gofrów i wielu innych smakołyków.
Klasa II w szczególności:
degustowała soki i sałatki jabłkowe,
wysłuchała opowiadania pt. „Jak powstają jabłka”,
układała historyjkę obrazkową „Od pestki do jabłka”,
wykonywała prace plastyczne z wykorzystaniem różnych technik.
W ramach wydarzenia przygotowano także:
prezentację multimedialną na temat jabłek,
okolicznościową gazetkę ścienną na korytarzu,
stoisko ze zdrowymi przekąskami, zorganizowane przez Samorząd Uczniowski, gdzie chętni uczniowie mogli zakupić wybrane produkty.
Bez wątpienia był to jeden z najzdrowszych i najsmaczniejszych dni w naszej szkole! Dzień upłynął w smakowitej atmosferze, dostarczając uczniom wielu miłych wrażeń i… solidnej porcji witamin!
Organizatorzy – szkolni Wolontariusze – przekonywali wszystkich, że jabłka to samo zdrowie, a sięgać po nie warto nie tylko od święta, ale każdego dnia!
🍎 Dziękujemy wszystkim za zaangażowanie! 🍏
Opiekun Szkolnego Klubu Wolontariatu – Danuta Głuszek