28 października 2024 20:33 | Aktualności
Warsztaty kulinarne Uczniowie klasy I 25 pażdziernika wzięli udział w warsztatach kulinarnych, na których mięli możność zapoznać się z tradycyjnymi kiszenia kapusty oraz wypieku chleba. Podczas zajęć dzieci pomagały w przygotowaniu kapusty do kiszenia, ucząc się o naturalnych procesach fermentacji. Następnie obserwowały przygotowanie ciasta chlebowego, które później zostało upieczone. Warsztaty pozwoliły uczniom nie tylko zdobyć nowe umiejętności, ale także zbliżyć się do tradycji kulinarnych i ekologicznych metod przygotowywania żywności. Bardzo dziękuję za zorganizowanie warsztatów panu Adamowi Dziurze - Mobilnemu Kucharzowi i państwu Monice i Mateuszowi Umińskim właścicielom Gospodarstwa Ekologicznego za przygotowanie i przeprowdzenie niezwykle interesującej prezentacji oraz zupełnie bezpłatne zaangażowanie w swoje działania najmłodszych sympatyków naszej tradycji i kultury. Dziękuję rodzicom za dowiezienie dzieci na warsztaty. Cieszy nas, że blisko szkoły można tak miło i pożytecznie spędzić czas i nauczyć się nowych umijętności oraz pozyskać cenne wiadomości.
Bożena Metzgier